Koffie. We drinken het ’s ochtends om wakker te worden, tijdens werktijd om wakker te blijven en na het eten gewoon omdat we dat zo lekker vinden. Koffie is een echte favoriet bij veel mensen. Maar wedden dat jij nog niet alles weet over koffie? We hebben 10 wist-je-datjes voor je op een rijtje gezet.

 

1. Wist je dat koffiebonen eigenlijk helemaal geen bonen zijn? Het zijn pitten van de koffiebes.

2. Het duurt ongeveer 3 uur voordat koffie in je lichaam is uitgewerkt.

3. Wist je dat het beste moment om koffie te drinken ’s ochtends is tussen 09.30 en 11.30. Je lichaam maakt ongeveer 20 minuten nadat je wakker wordt het stofje cortisol aan, dat zorgt voor een natuurlijke alertheid. Wanneer je op hetzelfde moment koffie drinkt, kunnen de effecten van koffie sterk worden verminderd.

4. Maar liefst 80% van de Nederlanders drinkt koffie. Gemiddeld zo’n 3 koppen per dag. Over de hele wereld drinken we dagelijks met z’n allen 1,6 miljard(!) koppen koffie!

5. Wist je dat in een espresso minder cafeïne zit dan in een kop filterkoffie?

6. Opgelet! Koffie drinken helpt bij het verbranden van vet. Door de cafeïne wordt het metabolisme met wel 10% verhoogd. Kan het nog beter?

7. Wist je dat cafeïne binnen 10 minuten na je eerste slok koffie al haar werk gaat doen?

8. In een kopje oploskoffie zit bijna evenveel cafeïne als in een pure chocoladereep van 100 gram!

9. Extra genieten van een kop koffie? Drink dan eerst een glas water. Dit zorgt er namelijk voor dat je smaakpapillen worden gereinigd, wat ervoor zorgt dat je de aroma’s beter proeft!

10. Verschillende onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers 65% minder kans hebben op alzheimer. Kom maar door met die bakkies koffie!