Wist je bijvoorbeeld dat jij al je hele leven Nutella verkeerd uitspreekt? Nee he? Dachten we al!

 

Smeerbare chocolade, halleluja! Heerlijk voor op je boterham, pannenkoeken, ijs of gewoon lekker met de lepel de pot in. Hmmm, wij zijn groot liefhebber. Wie niet?! Wij zetten 10 leuke weetjes op een rij over Nutella.

 

1. Elke 2,5 seconde wordt ergens ter wereld een nutellapot verkocht. En – mocht je het willen – van alle potten die jaarlijks worden verkocht kun je maar liefst 1000 voetbalvelden besmeren. Succes!

2. De naam bestaat uit twee talen. Nut, het Engels voor noot en ‘ella’ het latijns voor zoet.

3. De hoeveelheid Nutella die jaarlijks geproduceerd wordt, weegt evenveel als de Empire State Building. Dus..

4. De ingrediënten zijn in Europa en Amerika verschillend. Een Europese pot Nutella bevat plantaardige olie en de Amerikaanse versie van Nutella bevat palmolie. Hierdoor smaakt de Europese Nutella meer naar hazelnoot en heeft het een rijkere chocoladesmaak.

5. Ieder jaar gaat een kwart van de hele hazelnoot oogst op aan de productie van Nutella!

6. Waarschijnlijk spreek je al je hele leven Nutella verkeerd uit. Je zult denken dat er weinig aan mis kan gaan, maar het moet toch echt zo: New-tell-uh… Juist, dat wordt oefenen!

7. In één pot Nutella van 750 gram zitten naar liefst 97(!) hazelnoten.

8. Wist je dat er een speciaal Nutellaslot bestaat? Say what? Ja ja, Daniel Schobloch was zó dol op Nutella dat hij een speciaal slot ontwierp voor zijn pot om zo zijn Nutella verslaving binnen de perken te houden.

9. Wist je dat een kilopot Nutella meer dan 5000 calorieën bevat?

10. Nutella is uitgevonden door een Italiaanse banketbakker! Ja, want tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er een rantsoen op cacao waardoor hij niet meer genoeg chocolade had om allerlei producten te maken. Daarom ging hij hazelnoot gebruiken om het vullender te maken en zo ontstond de chocolade pasta!