Je hebt in het buitenland vast wel eens gedacht; wat raaaar?! die Engelsen eten bonen en worst als ontbijt? Of die Italianen ontbijten onderweg in een cafeetje met koffie en een zoet broodje. Maar hier in Nederland kunnen we er ook wat van hoor. We hebben 8 typisch Hollandse eetgewoonten op een rijtje gezet.

1. STROOPWAFELS

‘Twee zoete, platte wafels die aan elkaar gelijmd worden door een laag stroperige caramel; aldus de toeristen in Nederland. Volgens hen zijn ze warm het aller lekkerst. En nee, dat kunnen we zeker niet ontkennen!

2. DROP

Van de favoriete snack van de toeristen naar het gruwelsnoep: drop. Hoewel we hier in Nederland jaarlijks 32 miljoen kilo (ja, dat lees je goed!) drop wegsnoepen, doen we de gemiddelde toerist geen plezier me die plakkerige, taaie, zwarte zoethoutsnoepjes.

3. ETEN UIT DE MUUR

Even snel een kroketje uit de muur trekken bij de FEBO op het station; hier in Nederland heel normaal. Toch zorgt dit bij de meeste toeristen voor opgetrokken wenkbrauwen.

4. PATAT MET MAYONAISE

Patat op zich zelf is nog niet zo heel bijzonder, dat eet iedereen wel eens. Maar dat we onze frietjes laten verdrinken in een bad van mayonaise (en zo af en toe ook nog met een lading pindasaus/curry én uitjes!) vinden de meeste mensen uit het buitenland een afgrijslijk aanblik.. Jammer joh; wij smullen lekker door!

5. HAGELSLAG

Hagelslag wordt in het buitenland (als ze het überhaupt al kennen) vooral gebruik voor het opleuken van een dessert, maar op je bróód?! Echt niet!!

6. HARING HAPPEN

Rauw, even door de gehakte uitjes heen halen, bij de staart pakken, hoofd achterover en hup; zo ver mogelijk die vis je mond in laten glijden.. Ja, eerlijk is eerlijk; dit klinkt ook ontzettend vies. Zo gek is het daarom misschien ook niet dat de toeristen gruwen van de rauwe, zoute haring.

7. STAMPPOT

Stamppot; het combineren van twee typische Hollandse voedselbereidingen. Het is één van de meest bekende eetgewoontes in Nederland. Lekker prakken, even vullen met een ‘kuiltje jus’ en natuurlijk niet te vergeten een overheerlijke rookworst erbij; eet smakelijk!

8. BITTERBALLEN

Een klein knapperig vleesballetje met mosterd om in te dippen. In Nederland één van de meest gegeten snacks voor bij de borrel. Wanneer dit wordt geproefd door toeristen moet men vaak toch toegeven; het is best lekker, maar uit zichzelf bestellen? Nee dat doen ze toch liever niet.