Wil jij in de keuken een steentje bijdragen aan het milieu, maar wil je geen levensveranderingen doorgaan? Dat is ook nergens voor nodig! Met deze 10 praktische tips voor een duurzamere keuken kom je al een heel eind. En het helpt ook nog eens in je portemonnee!  

#1 BEWUSTER BOODSCHAPPEN DOEN

Een duurzame keuken begint allemaal bij de eerste stap: boodschappen doen. Probeer jezelf van te voren af te vragen wat voor voorraad je thuis hebt, maak een boodschappenlijst en doe vaker per week boodschappen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk eten in huis weggooit. Neem fruit en groente van de groenteafdeling mee in je eigen herbruikbare tasje. 

#2 DUURZAAM THEE DRINKEN? 

Zin in een kop thee? Schenk de waterkoker niet helemaal vol, maar giet er nét genoeg water in voor wat je nodig hebt. Vind je dit teveel gedoe? Investeer dan in een thermosfles die je water urenlang warm houdt.

#3 ONTDOOI ETEN VAN TE VOREN

Ontdooi bevroren vlees, brood of ander bevroren voedsel één dag (of een paar uur) van te voren al in de koelkast. Dit scheelt koelvermogen voor de koelkast. 

#4 VERSPIL GEEN WATER MEER

Duurt het even voordat je warm water uit de kraan krijgt? Laat het koude water niet weglopen, maar vang het op in een waterkan. Met het water kun je nog zoveel, zoals het opdrinken, plantjes water geven, in de pan gebruiken voor bij het koken, en ga zo maar door. 

#5 PAPIEREN SERVETTEN EN PLASTIC RIETJES? NO-GO!

Maak je nog gebruik van papieren servetten? Ga dan over op stoffen servetten. Kies bijvoorbeeld de DDDDD linnen Cabin servetten, ze stralen luxe en gezelligheid uit en je bent ook nog eens bewust bezig! Evenals plastic bestek en bordjes die maar al te graag gebruikt worden voor een barbecue of tijdens een feestje. Kies voor papieren rietjes en bordjes of investeer in herbruikbaar plastic servies.

#6 WEG MET SCHOONMAAKMIDDELEN!

Schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen? Het bestaat! Haal schoonmaakazijn, baking soda en citroenen in huis en je komt al heel ver. Meng de azijn met baking soda voor een schuimend papje dat super schoonmaakt. Gebruik dit papje voor de wasbak, de oven, pannen, kalkaanslag, en veel meer! Citroen helpt voor een verfrissende geur.

#7 DE WATERBESPARENDE KRAANKOP

Misschien dat je de waterbesparende kraankop al in huis hebt. De nieuwe kranen zullen deze al wel hebben, maar ze zijn ook te koop voor de wat oudere kranen. De kraankop is ontzettend handig voor tijdens het handen wassen of het afspoelen van groente. Zet de kraankop op de ”mist stand” waardoor je minimaal water gebruikt. Super handig en duurzaam! 

#8 LAAT DE DEKSEL OP DE PAN

Laat de deksel op de pan tijdens het koken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je onnodige warmte verliest tijdens het koken, maar je eten is ook nog eens sneller klaar! 

#9 GEBRUIK BIOLOGISCH KATOEN

Kies bewust en koop biologisch textiel voor in de keuken. Zoals de DDDDD Jura thee- en keukendoeken, die gemaakt zijn van zoveel mogelijk plantaardige verfstoffen. Door de duurzame productie zijn de Jura thee- en keukendoeken huidvriendelijk en hypoallergeen. 

#10 KIES VOOR GLAZEN VOORRAADPOTTEN 

Veel voedsel wordt nog steeds bewaard in plastic bakjes, flesjes of verpakkingen. Het is niet alleen duurzamer om te kiezen voor glazen voorraadpotten, maar ook nog eens gezonder. Sommige plastic verpakkingen lekken namelijk slechte chemicaliën in het voedsel. Bewaar dus je ontbijtgranen, rijst, pasta en noten in glazen voorraadpotten!