When life gives you lemons… go clean! Ja, want citroen bevat niet alleen heel veel vitamine C, maar ook veel zuren en oliën. En die laatste twee hebben een antibacteriële werking. Dat zorgt ervoor dat je perfect kunt schoonmaken met een citroen. We hebben de beste schoonmaaktips op een rijtje gezet.

Houten snijplank schoonmaken

Houten plank in de vaatwasser? Nee, liever niet. Er zullen op den duur scheuren in het hout ontstaan en de plank zal het snel begeven. Beter maak je hem schoon met citroen; Bestrooi de plank met grof zout, snijd een citroen door de helft en scrub als het ware de plank. Terwijl je dit doet, knijp je ondertussen ook de citroen een beetje uit. Laat dit ongeveer 5 minuutjes intrekken en haal dan het grijze, vieze overblijfsel van de plank. Tot slot kun je nog een natte doek of spons over de plank halen om hem helemaal schoon te maken.

Rasp schoonmaken

Gebruik jij ook altijd een rasp om je pasta te voorzien van heerlijk vers geraspte kaas? En vind jij die zachte, vette kaasresten die in je rasp blijven hangen ook zo vervelend? Ja, wij ook! We vonden de perfecte oplossing om die rasp binnen no time weer schoon te krijgen. Je hoeft alleen even een citroen in twee helften te snijden en vervolgens een paar keer met het vruchtvlees over de gaten van de rasp te wrijven. Geef het eventjes de tijd om in te trekken en spoel de rasp dan af met heet water, wrijf waar nodig is nogmaals met de citroen over de rasp én klaar is kees! Weg is de kaas!

Messen roestvrij maken

Heb jij last van vervelende roestplekken op je messen? Wij hebben dé manier om de roest de baas te zijn; Snijd een citroen door de helft en wrijf met de halve citroen over het mes. Gebruik daarna een zachte doek en wrijf nogmaals tot de roestplekken zijn verdwenen. Je kunt eventueel ook wat zeezout op de citroen strooien, op die manier werkt het als een soort scrub. Zijn de roestplekken verdwenen? Was het mes dan nog even af met afwasmiddel! En oja, wil je de roestplekken voorkomen? Droog dan altijd goed je bestek af!

Magnetron schoonmaken

Twee vliegen in één klap slaan? Gebruik dan citroen als schoonmaakmiddel voor je magnetron! Het is niet alleen erg prettig dat je geen chemische schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken in een ruimte waar je ook eten bereidt, maar het is ook nog eens een super gemakkelijke manier om mee schoon te maken. Knijp wat citroensap uit in een bakje (magnetronbestendig) met water. Leg de overgebleven schil in het water en zet het bakje in de magnetron. Door het verdampen van het water maken de eetresten zich los. Het enige wat je nog hoeft te doen is de magnetron even afnemen met een theedoek. Voilà, je magnetron is weer spik en span!