Op welke plank leg jij de kaas in de koelkast?

En weet jij eigenlijk op hoeveel graden de koelkast moet staan? Nee? Je bent zeker niet de enige die zich dat afvraagt! DDDDD helpt je met de juiste antwoorden. Lees ze hieronder.


De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen en ontstaat er voedselbederf en -verspilling. Bij een lagere temperatuur verbruik je weer teveel onnodige energie.

Maakt het uit waar je producten in de koelkast plaatst? Ja, dat maakt zeker uit! 

? Onderin is vaak de koelste plek van de koelkast en het is dan ook verstandig daar de producten te plaatsen die het koelst bewaard moeten worden. De groentelade die (bijna) elke koelkast heeft is ook echt bestemd voor groentes als bladgroente, peen, sperziebonen, witlof, broccoli, bloemkool, rauwkost of zacht fruit. Wanneer je meer wat tropische fruit hebt, kan je deze gerust buiten de koelkast bewaren. Deze zijn namelijk al gewend aan warmere omgevingen.

? De onderste plank is geschikt voor vlees en vis. Haal je je vlees vaak uit de vriezer? Ontdooi het vlees dan een paar uur van te voren in de koelkast, zodat je extra koelen en energie bespaart!

? De tweede plank van onder is geschikt voor restjes of open verpakkingen.

? Iets boven het midden is een goede plek voor de kaas.

Daarboven eventueel bier en frisdrank.

? En op de bovenste plank kan je broodsalades, groente en fruit in geopende pot opbergen.

En waar moet je het zuivel dan laten?

? In de deur
Bovenin is een goede plek voor boter en eieren. Op het middelste schap kan je goed de sausen kwijt. En dan als laatste, op de onderste schap de melk, yoghurt, vla en sapjes.

Hoe vaak moet ik eigenlijk mijn koelkast schoonmaken?

Om regelmatig bij te houden of je alle producten op de juiste plank hebt staan, is het schoonmaken van de koelkast ook belangrijk. Om de koelkast goed schoon te houden, kun je het beste 1 keer in de 3 maanden een schoonmaakbeurt inplannen. Tussendoor kan je altijd nog even de plankjes afnemen.

Wanneer je de koelkast grondig schoonmaakt verwijder je de producten en zet je de koelkast uit. Verwijder vervolgens alle plateaus, laden en rekjes. En was deze af. Neem de binnenkant af met een vaatdoek en een sopje van wasmiddel of allesreiniger. Ga alles nog een keer na met een droge theedoek om alles weer drogen. Bekijk hier onze kleurrijke vaatdoekjes die dit werkje nog iets leuker maken :-).

Bron: Voedingscentrum