Het is alweer een paar weekjes lente; voor veel mensen de tijd voor de grote lente voorjaarsschoonmaak. Even alles in huis goed aanpakken om zo fris en schoon het mooie weer tegemoet te gaan. Maar waar begin je in hemelsnaam? En hoe zorg je ervoor dat je alles hebt gedaan? Om je een handje te helpen hebben wij een stappenplan voor je gemaakt!

VOORBEREIDING

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Bedenk allereerst wat je allemaal wilt gaan schoonmaken en hoeveel tijd je hebt. Het is handig om je huis op te delen in tweeën; de boven- en benedenverdieping. Eén verdieping per dag is vaak goed te doen. Niet alles hoeft in één keer, zo heb je rustig de tijd en hoef je niks af te raffelen.

SCHOONMAAKMIDDELEN

Als je een planning voor jezelf hebt gemaakt is het tijd voor de volgende stap; kijk of je voldoende schoonmaakmiddelen in huis hebt. Niets is vervelender dan er halverwege achter komen dat je niet genoeg schoonmaakmiddel hebt – net als je zo lekker bezig bent.. Een goede allesreiniger maakt alles schoon, dus hoef je niet voor iedere ruimte een ander schoonmaakmiddel aan te schaffen. Een handige tip; doe een beetje allesreiniger en water in een plantenspuit en maak je hele huis schoon met dit sopje, handig toch?
Zorg er verder ook voor dat je een goede schuurspons, een trekker voor de ramen en een aantal goede schoonmaak doeken in huis hebt waar je lekker mee kunt werken. In onze brede collectie vaatdoekjes hebben we bijvoorbeeld vaatdoekjes in vrolijke pastel kleurtjes, waardoor schoonmaken nét wat leuker wordt.

 

      

 

DE BOVENVERDIEPING

Als het goed is ben je nu op en top voorbereid en helemaal klaar voor de echte schoonmaak. We starten met de bovenverdieping. In de meeste woningen zullen dit de badkamer en de slaapkamers zijn. Voordat je het sopje erbij pakt is het verstandig om eerst op te ruimen. Zorg dat alle prulletjes en spullen die je niet of nauwelijks gebruikt worden weggegooid op opgeborgen worden. Zo heb je meer ruimte om alles schoon te maken en oogt alles al eens stuk rustiger en schoner.

SLAAPKAMER

Allereerst tijd om de kledingkast eens aan te pakken. Alle winterkleren kunnen naar een andere plek, gooi kleren die je nooit meer aan hebt weg en maak ruimte voor de zomerkleren. Haal je dekbedovertrek van het bed en doe het in de wasmachine. Stofzuig je matras en draai hem eens om. Daarna is het tijd om de kamer af te stoffen en er met een natte doek door heen te gaan. Tot slot nog even met de stofzuiger (en dweil) er door en het is weer spik en span.

BADKAMER

Ook een opfrisbeurt voor de badkamer mag niet ontbreken. Doe de badmat in de was, maak alle tegeltjes schoon, dweil de vloer, maak kastjes en lades van binnen én buiten schoon en gooi producten weg die je eigenlijk nooit gebruikt. Kijk kritisch naar je badkamer; staan er overbodige spullen? Berg ze op of gooi ze gewoon lekker weg. Vergeet ook de spiegels niet schoon te maken!

DE BENEDENVERDIEPING

Tijd voor de benedenverdieping; de woonkamer en keuken. Dit zijn de ruimtes waar het meest geleefd wordt, dus neem rustig de tijd.

KEUKEN

Ook bij de keuken geldt; ruim eerst goed op voor je begint. Zorg dat alle afwas weg is en dat er geen overbodige spullen staan. Als je dit gedaan hebt, gaan we aan de slag met de keukenkastjes. Ga ze allemaal langs en pluis ze uit, gooi alles weg wat je niet meer gebruikt of wat over de datum is. Knip je favoriete recepten uit en stop ze allemaal bij elkaar in een leuk receptenboekje. Tot slot de keukenapparatuur. Maak de magnetron en/of de oven schoon, geef de waterkoker en het koffiezetapparaat een ontkalkbeurt en vergeet ook de vriezer en koelkast niet. Inventariseer de inhoud, gooi weg wat er al meer dan drie maanden in ligt en haal van zowel de vriezer als de koelkast de stekker eruit of zet ze op de laagste stand. Zet de deuren open zodat de ijsblokken kunnen ontdooien. Haal alle lades, plankjes en vakjes eruit en maak alles schoon.

WOONKAMER

Ruim de woonkamer eerst op. Als je klaar bent met opruimen kun je gaan schoonmaken. Neem stof af en maak elektronica schoon met een licht vochtig doekje. Haal alles van de kant af en stofzuig en dweil onder alle banken, stoelen, kasten en tafels. Haal de kussens uit de banken en ga daar ook eens langs met de stofzuiger. Was de kussen hoezen van de bank, breng de gordijnen naar de stomerij en lap de ramen.

KLEINERE RUIMTES

Vergeet ook de kleinere ruimtes zoals de gang, overloop, trap en wc niet mee te nemen. Hier ligt vaak niet zoveel rotzooi waardoor je er vrij snel doorheen kunt. En laat ook eens een keer alles wassen of stomen. Denk bijvoorbeeld aan matten, dekens, gordijnen, tafelkleden, kussens. Lees wel eerst de was instructie voor je zelf aan de slag gaat. Sommige dingen kun je zelf wassen, andere kun je misschien beter overlaten aan de stomerij.
Ook is de voorjaarsschoonmaak het perfecte moment om de achterstallige klusjes eens even aanpakken. Vervang kapotte lampen smeer de deur die al een tijdje piept.

 

Zo, tijd om de ramen lekker open te zetten en te genieten van je heerlijk frisse huis!